Portret no. 2 – 35 x 35 cm.
Portret no. 5 Hawaiishirt – 30 x 30 cm.

Ik hou ervan mezelf beperkingen op te leggen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat daar groei uit voortkomt. Zo werkte ik vaak met beperkte kleurpaletten, om erachter te komen hoeveel variatie je met weinig middelen kunt bereiken. Inmiddels is mijn palet enorm uitgebreid, maar heb ik mezelf op een ander vlak voor een uitdaging gesteld. De komende weken maak ik elke (werk)dag een portret. Vier dagen per week, vier uur per dag. Inmiddels ben ik twee weken bezig en man, wat geniet ik!

Regels

Ik heb een paar ‘regels’ voor mezelf opgesteld. Zo is elk portret 30 x 30 cm. Die maat is klein genoeg om in een paar uur te voltooien en groot genoeg voor details in de gezichten. 

De panelen waarop ik schilder heb ik gegrond met allerlei verschillende kleuren. Ik schilder namelijk graag op een witte ondergrond. Door mezelf nu te dwingen op een gekleurde grond te werken, moet ik nog beter nadenken over mijn kleurgebruik. Op een donkerblauwe ondergrond gebruik je heel andere tinten dan op een geelwitte. Op deze manier hoop ik alle automatismen die ik onbewust heb over kleur uit te schakelen. En daardoor uiteindelijk een betere schilder en colorist te worden.

Een schilderij per dag

De schildertijd is beperkt tot één werkdag. Een typische dag voor mij begint tussen negen uur en half tien, en eindigt om één uur in de middag. Daarna ga ik lunchen, mijn kinderen van school halen en digitale zaken regelen. Dus: elk portret moet in een paar uur wel af zijn.

Dit is de grootste beperking, maar ik denk dat juist deze me veel gaat brengen. Want door het korte tijdsbestek treedt er een soort hyperfocus op. Ik móet de juiste keuzes maken. Grote keuzes ook vaak. Hier is het donker. Daar komt groen. En daar dan niet teveel meer over nadenken. Gewoon doorgaan op de gekozen weg. 

Dag perfectionisme

Tot slot heeft het een-schilderij-per-dag-principe nog een groot voordeel: perfectionisme maakt geen kans. Want het lukt, of het lukt niet. Het gaat misschien moeizaam, of juist ongelooflijk lekker. Niets is perfect, alleen een eerlijke weergave van dit specifieke moment. Het resultaat van die dag is precies dat: het resultaat van een dag. Niets meer en niets minder. Morgen weer een kans. Nieuwe kleuren. Nieuwe kop. Nieuwe ik, in zekere zin.

Ben je benieuwd hoe ik de komende weken ervaar en wat ik ga maken? Volg me dan op Instagram of Facebook. Daar deel ik alle ins en outs met je over dit portretten project. Binnenkort zal ik ook een deel van de serie op deze website onthullen. Om daarvan op te hoogte te blijven kun je je hier inschrijven voor mijn nieuwsbrief.