“Hello, I would like to buy your painting as NFT.”

Soms krijg ik zo’n bericht via social media. Mijn antwoord is altijd dat mensen welkom zijn om de originele schilderijen te kopen, maar dat ik ze niet als NFT verhandel. 

Het kan zijn dat ik daarmee hopeloos achterblijf en mezelf enorm in de voet schiet. Maar ik heb er zo mijn redenen voor.

Digitaal eigendom

NFT staat voor Non Fungible Token (Niet Vervangbare Token). Het is een eigendomsbewijs van een digitaal object. In dit geval dus van een kunstwerk. Het is een cryptografische sleutel die uniek en niet te vervalsen is. Het is een digitaal koopcontract, waarmee vooral gehandeld wordt – en waar sommige kunstenaars erg rijk mee geworden zijn. Als je een NFT koopt van een fysiek schilderij, koop je dus NIET het schilderij zelf. Enkel het digitale eigendom, dat dus ook alleen in de digitale wereld bestaat.

NFTs zijn een uitkomst voor artiesten die digitale kunst maken. Kunst die per definitie alleen in de digitale ruimte kan bestaan. Er worden echter ook veel traditionele kunstwerken, die als fysiek object gemaakt zijn, in NFTs verandert. Zelf krijg ik dus ook regelmatig de vraag of mijn werk zo te koop is. En dat is het dus niet.

Investering

Soms ben ik heus wel eens bang de boot te missen. Want natuurlijk wil ik genoeg geld verdienen met mijn kunst. En het is zo makkelijk. Waarom zou ik niet mee gaan in dit cryptospel? Misschien ben ik zometeen die ene sukkel die niet op dat schip met goud is gestapt… 

Maar mijn gevoel zegt luid en duidelijk NEE.

Ik krijg bij de handel in NFTs hetzelfde gevoel als bij de zoveelste sjeik uit Dubai die 35 miljoen voor een Rothko neerlegt. En die beeldschone, niet te betalen schat, in zijn kluis legt (!) Want het is tenslotte een investering. Wie weet is die Rothko over twintig jaar een nog exorbitanter bedrag waard. 

Emotie

Ook NFT’s gaan over geld verdienen. Niet persé voor de kunstenaar, maar voor de koper. De enige reden dat iemand een NFT van een fysiek object koopt, is namelijk om ermee te handelen. Ik kan me tenminste niet voorstellen dat je je NFTs aan je vrienden laat zien of er ’s avonds met een goed glas wijn van geniet. Het is slechts digitale code.

Ik schilder niet om iemand anders er rijk van te maken. Ik schilder en hoop daarmee iets moois in de wereld te zetten. Ik hoop dat mijn schilderijen mensen raken. Dat de emotie waarmee ik ze maak, overkomt.

Het is het grootste compliment als iemand zo geroerd is door een werk, dat hij/zij er mee wil samenleven. Het een plek in huis geeft en er hopelijk elke dag van geniet. Het is niet waaróm ik schilder, maar wel wat ik hoop dat mijn schilderijen kunnen bijdragen. Die waarde zit niet, en kan nooit zitten, in een NFT. In die digitale foto, op je computer, bestaand uit een shitload aan data. Die emotie zit in de verf. 

Echte waarde

De waarde van kunst lijkt soms enkel in geld uitgedrukt te worden. Het wordt te vaak gezien als een investering. Daaruit blijkt geen waardering voor de kunstenaar noch voor het kunstwerk. Juist de kunst zou ook over emotie zou moeten gaan. Er moet in de eerste plaats van genoten worden.

(Zéker van een Rothko!)