Over mij

Jantien de Boer (Groningen, 1984) is een klassiek geschoolde figuurschilder die onmiskenbaar hedendaagse schilderijen maakt. Klassieke onderwerpen als naakten en portretten worden met ferme toets en met veel gevoel voor sfeer op het doek gezet. Jantien schildert met lef: liever grandioos de mist ingaan dan geen uitspraak durven doen. De kwetsbaarheid van de afgebeelde modellen contrasteert vaak met haar stoere schilderhand.

Ook de textuur van het werk valt op. In haar schilderijen komen grof geschilderde fragmenten, die soms abstract lijken, samen met precieze, figuratieve delen.“Ik hou van het figuratieve, van het realisme, maar ik wil ook altijd de materie kunnen zien: de verfstreek, de hand van de schilder. Ik zoek de spanning tussen het abstracte van de verf en een realistisch geloofwaardig beeld.”

Jantien studeerde in 2009 af als kunsthistorica aan de Rijksuniversiteit Groningen en ging daarna naar de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst. Die rondde zij in 2013 af. In haar examenjaar ontving ze een stipendium van de Stichting Coba de Groot alsmede een studiebeurs van het Hoedemaker-Labberté Fonds. In het najaar van 2013 was ze te zien in het tv-programma Sterren op het Doek, waar ze Mart Smeets portretteerde. Sinds 2014 heeft ze een vaste aanstelling als docent op de Klassieke Academie. Haar werk is permanent te zien bij Galerie Van Campen & Rochtus in Antwerpen en Knokke, Galerie De Twee Pauwen in Den Haag en bij Galerie Terbeek in Echtenerbrug. In 2017 werd ze met maar liefst twee schilderijen genomineerd voor de 1e Nederlandse Portretprijs en werd haar werk op Paleis Soestdijk getoond.

Video gemaakt door Marjon de Rooy en Colin Mooiman in opdracht van Kunstspot.nl