‘What is it exactly that makes Jantien’s paintings so good, I ask myself. Is it mainly the obvious anatomical knowledge combined with smart use of compositional “tools” like the use of edges and value that her work seems to emit? Is it the bold brushwork? Surely, this helps to add to the believability, for example in “Show must go on IV”, but there’s more going on here. The Artist evokes an atmosphere that contains both serenity and tension. The viewer is gently compelled to ask questions, to engage with the work.’
-Johan De Rycke

 

Mijn olieverfschilderijen scheppen een eigen wereld, waarin realiteit en fantasie samensmelten. Ik hoop een ervaring te creëren die binnen komt. Met directe en trefzekere toets brengt ik die ervaring over op het doek.

Moderne waternimfen

In mijn recente schilderijen gaan mens en natuur een relatie aan. Ik onderzoek de beweging van mijn modellen onder water. De stilte, de rust, de gewichtloosheid en ook de weerstand die het water oproept. Als moderne waternimfen waden, drijven en zinken mijn ‘waterdames’ door zorgvuldig gecomponeerde onderwaterwerelden. Soms is de diepte peilloos duister, een andere keer sprookjesachtig begroeid met fleurige waterplanten. Ook de verf vloeit en beweegt, staat net als het water nooit stil. De dynamiek van de toets is leidend.

Portretten met karakter

Naast de ‘waterwerken’ schilder ik ook portretten. Daarbij is het karakter van de afgebeelde persoon altijd het uitgangspunt. Ik probeer een mens in zijn puurste wezen te vangen. 

Video gemaakt door Marjon de Rooy en Colin Mooiman in opdracht van Kunstspot.nl