‘What is it exactly that makes Jantien’s paintings so good, I ask myself. Is it mainly the obvious anatomical knowledge combined with smart use of compositional “tools” like the use of edges and value that her work seems to emit? Is it the bold brushwork? Surely, this helps to add to the believability, for example in “Show must go on IV”, but there’s more going on here. The Artist evokes an atmosphere that contains both serenity and tension. The viewer is gently compelled to ask questions, to engage with the work.’
-Johan De Rycke

Portretten met karakter en nuance

Mijn meest recente werk concentreert zich op het weergeven van de mens. In al haar kleurrijke facetten. In losse, vibrerende toetsen kleur zoek ik naar een vertaling in verf van alle nuances die ik zie. Daarvoor werk ik het liefst naar de waarneming, maar maak ook gebruik van foto’s. In mijn portretten is het karakter van de afgebeelde persoon altijd het uitgangspunt. Ik probeer een mens te schilderen. Dat gaat verder dan gelijkenis nastreven. Het is ook het aanvoelen en weergeven van een persoonlijkheid. Wat het verhaal is van iemand áchter het plaatje. 

Moderne waternimfen

In mijn “waterwerken” gaan mens en natuur een relatie aan. In die olieverfschilderijen, gemaakt tussen 2012 en 2020, schep ik een eigen wereld, waarin realiteit en fantasie samensmelten. Ik onderzoek de beweging van mijn modellen onder water. De stilte, de rust, de gewichtloosheid en ook de weerstand die het water oproept. Als moderne waternimfen waden, drijven en zinken mijn ‘waterdames’ door zorgvuldig gecomponeerde onderwaterwerelden. Soms is de diepte peilloos duister, een andere keer sprookjesachtig begroeid met fleurige waterplanten. Ook de verf vloeit en beweegt, staat net als het water nooit stil. De dynamiek van de toets is leidend.