Nieuws

NIEUWS

1 december 2018

Artikel op www.excellentmagazine.nl , november 2018.

1 november 2018

In de kunstkrant van november staat een paginagroot artikel over de expositie HUID bij Galerie Bonnard.
Voor meer info: www.kunstkrant.com of www.galeriebonnard.nl .

 

1 september 2018

(Foto: Xandra Donders)

Ook dit jaar geef ik weer diverse lessen aan de Klassieke Academie in Groningen. Aan de derdejaars studenten doceer ik modelschilderen en in het vierde jaar geef ik een lessenserie Beroepsvoorbereiding over het werken in opdracht. Wat geniet ik elke week weer van de interactie met mijn studenten. Het blijft iets heel bijzonders om mensen te zien groeien in hun kunnen en ze in dit mooie proces te mogen begeleiden.

 

22 mei 2018

Kunstspot.nl kwam bij mij langs in het atelier en maakte er een te gek leuk filmpje van. Dank aan Colin Mooiman en Marjon de Rooy en alle andere betrokkenen bij Kunstspot!

 

22 januari 2018

(Foto: Xandra Donders)

In de nieuwsbrief van de Klassieke Academie verscheen een ‘Docentenportret’ : een kort interview over de lessen die ik sinds een paar jaar geef. 

“In haar praktijklessen over model in de ruimte in de Masteropleiding probeert ze haar studenten uit hun comfortzone te halen. Zelf haalt ze ook veel uit haar lessen. `Het is inspirerend om te zien wat de studenten blijken te kunnen. Als ik ze een lastige opdracht geef, bijvoorbeeld om geen wit te gebruiken, of alleen een paletmes, dan zijn de meesten eerst bang en vervolgens gaan ze er toch vol voor. Ze verbazen zichzelf, dat vind ik prachtig. Ik hoop dat ze het experiment aangaan. Minder op het eindresultaat gericht. Dat ze ook genieten van het proces van het maken en dat het eindresultaat een logisch gevolg is van het plezier ernaartoe.’

Je kunt het hele artikel terug lezen als je hier klikt.

 

8 december 2017

Wat leuk om een ouder interview op The Fine Art Collective terug te zien! In 2015 interviewde Lennaert Koorman mij in mijn atelier. We spraken over studeren aan de academie en hoe bijzonder het is als je carrière daarna een vlucht neemt. Het 7 (!) pagina’s tellende interview is nog steeds online te lezen: klik hier.

The Fine Art Collective is een wereldwijd netwerk voor kunstenaars, waarbij de overdracht van techniek en materiaalkennis de kern vormt.

 

22 april 2017

Galerie Van Campen & Rochtus toont haar kunstenaars in PARIJS! In Galerie L’oeil du Prince worden de 19 vaste kunstenaars van Galerie VCR twee maanden lang getoond. De expositie, getiteld CARTE BLANCHE, is van 28 april t/m 24 mei 2017 te zien op 30 Rue Cardinet. 75017 Parijs.

Carton VCR[1990]

 

21 april 2017

Gisteren is de tentoonstelling HET PORTRET – DE NEDERLANDSE PORTRETPRIJS officieel geopend op Paleis Soestdijk. De 50 genomineerde schilderijen en beeldhouwwerken zijn er tot 14 juli te zien.  Ik ben trots met maar liefst twee genomineerde werken te zien te zijn op deze prestigieuze tentoonstelling.

Mijn schilderij THE GREAT PRETENDER hangt op een mooie plek in de collonade van het paleis. Het portret van TOBIN is in één van de zalen te zien. Bij de tentoonstelling is een mooie catalogus uitgegeven.

   18055853_10154837898174079_4998564272642696118_o

 

5 april 2017

Op zaterdag 8 april opent de allerlaatste tentoonstelling van de stichting Coba de Groot in Museum Martena te Franeker. Onder de titel Ja!COBA zwaait het museum de stichting uit die zoveel heeft betekend voor jonge Friese kunstenaars. Speciaal voor deze expositie fotografeerde Tryntsje Nauta een aantal door de stichting gesteunde kunstenaars. Omdat ik in 2012 een stipendium van Stichting Coba de Groot ontving, mocht ook ik op de foto. Tryntsje fotografeerde mij voor mijn eindexamenwerk In your face – 2013, olieverf op paneel, 110 x 110 cm. Alle foto’s die Tryntsje Nauta voor dit project maakte zijn vanaf 8 april 2017 te zien in Museum Martena te Franeker.

Jantien_doorTryntsjeNauta_okt2016

Foto: Tryntsje Nauta, 2016

 
18 maart 2017

Met maar liefst twee schilderijen ben ik genomineerd voor DE NEDERLANDSE PORTRETPRIJS. De enige grote prijs voor portretkunst in Nederland.
Uit 854 inzendingen heeft een deskundige jury een shortlist van 50 werken samengesteld. Mijn portretten ‘Tobin’ en ‘The Great Pretender’ zitten hierbij en worden van 21 april tot 15 juli 2017 tentoon gesteld in Paleis Soestdijk.
De prijsuitreiking vindt plaats op 14 juni.

Voor meer informatie zie: www.portretprijs.nl

 

 

JantiendeBoer_TheGreatPretender_2016

Eén van de genomineerde portretten. The Great Pretender, 2016, olieverf op paneel, 80 x 80 cm.

   

10 juli 2015

Leeuwarder Courant bericht over de Open Stal Kunstroute in Oldeberkoop:

 

7 juli 2015

Mijn werk is te zien tijdens de jaarlijke kunstroute ‘Open Stal’ in het Friese Oldeberkoop. Elk jaar worden de kunstwerken op de route bepaald door een thema. Dit jaar is dat: Kunst onder invloed. Mijn serie schilderijen ‘The Painter’ hangen op de eerste locatie van de route. Je kunt voor 5,- euro de catalogus kopen, waarin elk van de 46 deelnemende kunstenaars iets over zijn werk vertelt.

 

(catalogus van Open Stal 2015: Kunst onder invloed)

31 mei 2014

HP de Tijd geeft jonge kunstenaars een platform. Lees het hele artikel over mijn schilderijenserie ‘The Painter’ hier .

 

2012

Zeer vereerd ben ik dat de Vlaamse kunstblogger Johan deRycke een groot interview met mij op zijn website plaatst. Het artikel is zowel in het Engels als in het Nederlands te lezen via deze link.

(Foto: Jantien de Boer, Shades, 2012, olieverf op linnen, 100 x 100 cm.)

‘What is it exactly that makes Jantien’s paintings so good, I ask myself. Is it mainly the obvious anatomical knowledge combined with smart use of compositional “tools” like the use of edges and value that her work seems to emit? Is it the bold brushwork? Surely, this helps to add to the believability, for example in “Show must go on IV”, but there’s more going on here. The Artist evokes an atmosphere that contains both serenity and tension. The viewer is gently compelled to ask questions, to engage with the work.’

-Johan De Rycke, 2012