Het was een enorme eer om Prof. Dr. D.F.J. Bosscher te portretteren in opdracht van de Rijksuniversiteit Groningen.
 
Doeko Bosscher was Rector Magnificus van de RuG van 1998-2002. Ik schilderde hem in de officiële toga en met de historische ambtsketting, die bij officiële gelegenheden door de Rector gedragen wordt.
 
In mijn portretten streef ik ernaar niet alleen een uiterlijke gelijkenis na te streven. Natuurlijk is het belangrijk dat de persoon goed getroffen wordt, dat staat buiten kijf. Maar daarbij hoort volgens mij ook het aanvoelen van een persoonlijkheid, van een sfeer, een stemming. En ook het integreren van elementen die voor de geportretteerde van belang zijn. Ik doe dat liever niet al te letterlijk: subtiliteit is meer mijn ding.
 
In de memoires die Doeko momenteel schrijft, staat dat hij zich ‘overal verdwaald’ heeft gevoeld. Zo ook in het ambt van Rector Magnificus. Alsof hij er min of meer per ongeluk in is beland. Dat gegeven vond ik mooi, en door hem enigszins sceptisch te laten kijken (ook op zijn eigen verzoek) heb ik dat willen aanstippen in het portret. Verder wilde ik hem vriendelijk afbeelden, en het schilderij een warme sfeer meegeven. Dat past bij hoe ik hem heb leren kennen.
 
Vanwege zijn liefde voor de Nederlandse eilanden, waar hij een lijvig boek over schreef, is het palet overwegend uit aardetinten opgebouwd. “Eilandkleuren”. Blauwen, oker, gelen, oranje. Het geeft het portret de warme, aardse uitstraling die ik zocht.
 
Het portret van Prof. Dr. D.F.J. Bosscher wordt vandaag onthuld en in een eregalerij in het academiegebouw gehangen. Het is nu onderdeel van de historische portrettencollectie van de RuG en het Universiteitsmuseum.
 
Wil je ook een portret van jezelf of een dierbare laten maken? Neem dan contact met me op voor de mogelijkheden.