Schets van Laura, 35 x 35 cm. olieverf op paneel, 2023

Het was jaren geleden dat ik naar model schilderde, en eigenlijk was het op de academie dat ik het echt met regelmaat, meerdere keren per week deed. Dat is bijna tien jaar geleden…

Ik twijfelde dus geen moment toen ik een oproep van mijn collega Anna Maria Vargiu zag: zij had een ruimte in Groningen gehuurd om met collega’s te schilderen. Elke woensdagavond komt er een model, waar we drie uur lang naar werken. 

Ik geniet volop. Het schilderen levert een rijkdom aan kleuren op. Als je van foto werkt, wat ik in het atelier vaak doe, kan je erg vast komen te zitten in de platte kleuren van de foto. Je ziet niet de subtiele nuances omdat die wegvallen op een foto. Ik probeer die er vaak bij te verzinnen en kom daarmee best een eind, maar het blijft werken van plat vlak naar plat vlak. Daarom schilder ik mijn recente zelfportretten ook zo graag in de spiegel: daar zie ik die variatie in vormen en kleuren wel. Maar het is nog veel fijner om een ander mens te schilderen. En weer hele andere dingen te ontdekken.

Ook het schilderen in een groep bevalt me goed. Hoewel ik het de eerste keer best spannend vond en een zekere prestatiedruk voelde, viel dat al snel weg. Het is vooral inspirerend om onder collega’s te zijn. Met gelijkgestemden over ons mooie vak en over nerdy kunstenaarszaken als zelfgebouwde schilderskisten en penseelmerken te praten. In het atelier ben ik altijd alleen (wat ik overigens heerlijk vind). Ik zie het schilderen met deze groep als een gezellige onderbreking van mijn werkweek. Het is als het praatje met collega’s bij de koffieautomaat en het ongedwongen uitproberen van nieuwe dingen.

De schetsen in olieverf die ik er maak zijn geen “affe” schilderijen. Ik streef niet persé naar gelijkenis met het model, al is dat wel mooi meegenomen. Ik kom op woensdagavond om te studeren: welke kleuren zie ik in de hals, hoe loopt de vorm van die kaak? Ik sta het mezelf toe niets te hoeven presteren en gewoon plezier te hebben. En te vertrouwen op mijn eigen blik. Er valt genoeg aan te merken op de schetsen (die neus!), maar streng ben ik wel weer in mijn atelier. 

Op woensdagavond speel ik.